MEP

MEGFÉLEMLÍTÉS OTTHON, A MUNKAHELYEN, A KAPCSOLATOKBAN ÉS A KÖZÉLETBEN

Az iskolai megfélemlítésen kívül számos megfélemlítési környezettel találkozunk. A megfélemlítés környezetek különbözőek, a célok, metódusok és a szerepek azonosak a megfélemlítés minden környezetében.  Huber Károly, a Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány igazgatója és kuratóriumi tagja szerint, a megfélemlítés hatásai közvetlen összekapcsolhatóak a felnőtt korban vállalt szerepekkel, otthon, a munkahelyen, a kapcsolatokban, illetve a jelenlegi polarizált, agresszív társadalmi és közéleti környezettel.

 

​​A munkahelyen

A munkahelyi környezetben egyéb élethelyzeti tényezők is szerepet játszanak. A fokozott stresszhelyzeten kívül, gyakori, karrier érdekből az erőegyensúly céltudatos felborítása. A European Agency for Safety and Health at work kiadványa.

 

Az Alapítvány a szervezett és komprehenzív munkahelyi megfélemlítés elleni programját 2015 januárban publikálja, a szakmai validáció műhelyek lezárását követően. 

 

A közéletben

Elfogadhatatlan az a társadalmi felfogás, hogy ha nem értünk egyet valaki véleményével, leköpjük az utcán.  A cikizés, gúnyolás a szexuális kiközösítés a megfélemlítésnek a leggyakoribb és sokszor leginzultálóbb és személyes formái.  

  • "Megkapta amit megérdemelt" - egy országgyűlési képviselő, haldokló embertársáról

  • "Miért nem tud már meghalni" - egy országgyűlési képviselő, Magyarország beteg miniszterelnökéről, embertársáról.

  • "Meg kell számolni és megjelölni a zsidókat" - egy országgyűlési képviselő.Hasonló példákat hozhatunk fel a napi közéleti kommunikációkban, konfrontációk kezelésében és a mozgalmak, tüntetések vagy kampányok elszemélyesedésében.   Egyértelmű, hogy az általunk vállalt szerepek az iskolában (megfélemlített, aki megfélemlít, az aktív vagy passzív buzdítók, a szemlélők és az aktív vagy passzív segítők) követnek bennünket a felnőtt életünkbe.  

 

A családi és pár kapcsolatokban

Az otthoni megfélemlítés számos esetben családon belüli erőszakká fokozódhat, és maradandó nyomot hagyhat a család minden tagjában. A kapcsolatokon belüli megfélemlítés számos esetben erőszakká fokozódhat, és maradandó nyomot hagyhat a célszemélyben.