MEP

Ha nem tudjátok az alábbi kérdésekre a válaszokat, keressétek fel védnökötöket, tanáraitokat vagy használjátok a segítő oldalunkon megtalálható eszközöket.


Megfélemlített gyerekek és fiatalok számára:

 • Mikor és kit informáljak?

 • Mi fog ezután történni?

 • Értesítik a szüleimet?

 • Mikor fog ez megtörténni?

 • Mit tegyek, ha a megfélemlítés nem maradt abba?

 • Mit tegyek, ha további segítségre van szükségem?

 • Hol találok további információkat?

 

Megfélemlítő gyerekek és fiatalok számára:

 • Mi fog történni, ha megfélemlítő magatartást mutatok?

 • Értesítik a szüleimet?

 • Hova lesz ez feljegyezve?

 • Mi fog benne állni?

 • Meddig lesz megtartva?

 • Mi történik, ha megváltozik a viselkedésem?

 • Mit tegyek, ha további segítségre van szükségem?

TIPPEK DIÁKOKNAK

A LEGJOBB MEGOLDÁS, AMIT A MEGFÉLEMLÍTÉS ELLEN TEHETSZ, HA SZÓLSZ EGY FELNŐTTNEK.

A megfélemlítők igénylik, hogy hatalmuk és kontrolljuk legyen mások felett. Van, hogy a megfélemlítőket otthon félemlítik meg a családtagjaik, ezért az iskolában nem akarnak célponttá válni, így ott inkább ők válnak megfélemlítőkké. Szorongás és alacsony önbecsülés jellemezheti őket, de ez nem menti fel őket a felelősségvállalás alól.

 

Nyíltan és őszintén, beszélj a szüleidnek illetve a tanáraidnak a téged megfélemlítő bánásmódról. Ne feledd, hogy senki sem érdemli meg, hogy megfélemlítsék.

 

Önbizalom/viselkedés

Ismerd fel a megfélemlítést!  Amennyire csak lehetséges és tarts távolságot a megfélemlítőtől.

 

Próbálj meg NEM könnyű célpontnak látszani!

 

A határozott testbeszéd fontos.  A természetesen egyenes tartás, laza vállak és a nyugodt egyenes tekintet mind önbizalmat sugall.  Nézz, beszélj nyugodtan és haladj tovább határozottan. 

 

Amikor csak lehetséges a barátaiddal sétálj, ne egyedül! Ha egyedül sétálnál és a megfélemlítő közeledik, csatlakozz néhány diákhoz vagy kezdeményezz egy beszélgetést egy felnőttel, majd mond el a felnőtteknek, hogy miért tetted ami tettél.

 

Ha a találkozás a megfélemlítővel nem elkerülhető

Próbálj meg nyugodt maradni!  Légy magabiztos, de ne akard, hogy a megfélemlítő azt higyje kihívással fenyegeted.  Ne kavarodj felesleges kommunikációba és ne vitázz!  Jelezd, hogy most nem érsz rá beszélgetni és azonnal próbáld meg elhagyni a helyszínt. 

 

Addig is tartsd a biztonságos távolságot (kartávolságon kívül), így bármikor magabiztosan elsétálhatsz a megfélemlítő mellett, vagy ha szükséges elfuthatsz, hogy megvédd magad.

 

Amikor megsértenek, emlékezz a jó tulajdonságaidra és mondj magadban valami pozitívat.  Ne engedd, hogy akik megfélemlítenek rossz érzéseket gerjesszenek benned! Tudd, hogy az ilyen helyzet nem „rólad” szól, és nem te vagy a hibás. 

 

Ha egy csoport diák felé sétálsz gondolj arra, hogy barátságosak lesznek hozzád és próbálj meg te is barátságos lenni velük. 

 

Úgy viszonyulj másokhoz, ahogy szeretnéd, hogy hozzád viszonyuljanak!

 

Alakíts ki egy baráti társaságot és becsüld meg a barátaidat.   Találjatok ki olyan programokat, amiket együtt csinálhattok.

 

A megfélemlítés fáradttá és fizikailag gyengévé tehet, viszont ahhoz, hogy ellenállhass a megfélemlítésnek jól kell érezned magad a bőrödben. Érdemes sok testmozgást végezned, egészségesen étkezned és sokat aludnod.

 

Legyél őszinte magadhoz.  Van valami, amit érdemes megváltoztatnod? Ha igen, tegyél érte!  Önbizalomfejlesztési stratégiákat találhatsz a www.megfelemlites.hu oldalon. A barátaidnak (legyenek akár szemlélők, akár kívülállók) is ajánld az említett oldal rájuk vonatkozó részét.

 

Konfrontáció esetén

Mondd el határozottan és nyugodtan a megfélemlítőnek hogyan érzed magad, miért érzel úgy és mit szeretnél amit Ő megtegyen! Tudd, hogy nehéz nyugodtnak maradni egy ilyen szituációban.  Bámennyire is izgulsz, fontos, hogy nyugodtnak tűnj.

 

Soha ne támadj vissza.  Mindig mond el a megfélemlítőnek, hogy „tudod, hogy mi történik veled” és kérd meg, hogy amit csinál azt hagyja abba majd sétálj el.  Ha ezt nem engedi, ismételd hogy „ezt hagyja abba”.  Bármit is mond a megfélemlítő,  tudasd vele hogy „érted” jelezd neki, hogy ez a „te véleményed” és erről most nemkívánsz beszélni, majd sétálj el. 

 

A megfélemlítő az érzelmeidet veszi célba, ezért csinálj úgy, mintha nem fájna, ne okozz neki sikerélményt a könnyeiddel. Ezt akár úgy is megteheted, hogy elismered a megfélemlítő igazát. Például ha nyamvattnak nevez, nézz rá és mondd nyugodtan “Tudom, hogy nem én vagyok a legnagyobb. Jobb ha elkezdek edzeni”, utána pedig sétálj el.  Ez nem könnyű, de próbáld meg!

 

Használd az ítélőképességed és kövesd az ösztöneidet. Például, ha a megfélemlítő a házidat akarja és azt gondolod, hogy ezért meg fog ütni, add át a házifeladatod majd sétálj el. Tégy úgy, mintha nem bántott volna. Később az esetet mondd el egy felnőttnek!

 

Légy kedves a megfélemlítőhöz, ez összezavarja és/vagy meglepi őt.

 

Ha úgy érzed igazi veszélyben vagy, ne mérlegelj, FUSS!

 

Ha már mindent megpróbáltál, amit csak lehet és semmi nem segített a helyzeten, beszélj a szüleiddel.  Az iskola váltás bizonyos esetekben segít, de ne feledd, hogy ez nem garancia arra, hogy többet nem találkozol megfélemlítéssel. 

 

Szólj! Ha megfélemlítésnek tanúja és/vagy célpontja vagy szólj egy felnőttnek!

 

Állj ki a többi diákért, akiket megfélemlítenek és kérd meg őket, hogy ők is álljanak ki érted!

 

7 Fontos dolog amit a megfélemlítésről tudnod kell.

 

A megfélemlítés soha nem elfogadható! 

 

 • ​A megfélemlítés az ARANY SZABÁLY megsértése:  Úgy kezelj másokat, ahogyan elvárod, hogy ők kezeljenek téged Az Arany Szabály megsértése sok kapcsolati probléma oka lehet. Ne hagyd, hogy bárki meggyőzzön arról, hogy rosszul bánj másokkal, hogy nevess rajtuk,vagy érdektelenné válj megfélemlítést látva.

 

 • Senki nem érdemli meg azt, hogy rosszul bánjanak vele!  Ne hagyd, hogy bárki meggyőzzön arról, hogy hibás vagy és nem olyan vagy amilyennek lenned kéne.  Soha senkinek nincs joga arra, hogy megfélemlítéssel befolyásolja azt, hogy kivel barátkozz, és kivel ne barátkozz.

 

 • Szólj egy felnőttnek.  Ezt a problémát nem egyedül kell megoldanod!  Ha az a felnőtt akinek szóltál nem segít, azonnal szólj egy másik felnőttnek, tanárnak, védnöknek, vagy lépj kapcsolatba szervezetünkkel a www.megfelemlites.hu oldalon.  Ha szólsz NEM árulkodsz, hanem teszel a probléma megoldásáért.  Amikor szólsz, akkor segítesz valakin, aki bajban van!

 

 • Vezess naplót minden incidensről, és fényképezz le minden sérülést vagy kárt. Kérd meg a szüleidet, beszéljenek az iskola igazgatójával úgy, hogy aki megfélemlít ne tudjon róla. A megfélemlítés a felnőttek bevonásával állaítható meg!  A szüleidnek is tudni kell hogy mit lehet és mit NEM lehet csinálni a megfélemlítés hatásos kezelése érdekében. Kérd meg szüleidet, hogy tanulmányozzák meg a www.megfelemlites.hu weboldalt a naprakész információkért és tanácsokért.  Kérjék meg az iskoládat, hogy vezesse be a megfélemlítés elleni programot.

 

 • A megfélemlítők célja, hogy kárt vagy fájdalmat okozzanak másoknak.   Semmi okod nincs arra, hogy szégyelld magad.   A megfélemlítés által okozott testi vagy lelki fájdalom erős stresszt vált ki.  Vigyázz magadra, figyelj a megfelelő táplálkozásra és testmozgásra.  

 

 • Többségben vannak azok a diákok, akik nem akarnak rosszul bánni másokkal.  Mint szemlélő, ne hagyd figyelmen kívül a megfélemlítést, ne nevess rajta.  Nem kell, hogy azt tedd amit a megfélemlítő mond.  Foglalj állást a megfélemlítés ellen és változtasd az iskoládat egy megfélemlítés mentes intézménnyé!

 

 • A megfélemlítő ne tudja, hol, milyen programjaid vannak, de ha mégis megtudja, és rád talál, lássa, hogy ott nem egyedül vagy, egy csoporthoz csatlakoztál.

A honlap és az oldalak tartalma felhasználható a forrás "megfelemlites.hu" megjelelölésével.

© 2013 - 2021 Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány