MEP

I. SZAKMAI MŰHELY 2013.09.20

A TáTK részvétele az iskolai megfélemlítés elleni programban.​

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudomány Kara is közreműködik a Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány által létrehozott megfélemlítés elleni programban.  

 

A program célja a megfélemlítés megszüntetése az iskolákban, otthon, a munkahelyeken, a kapcsolatokban és a közéletben.  A program első fázisa az iskolai- és a cyber-megfélemlítésre összpontosít.  Tovább....

A műhely során egy iskolai és cyber-megfélemlítés elleni program került megtárgyalásra, melynek pilotja (próbája) egy budapesti általános iskolában és egy középiskolában indul el.

 

A résztvevők konszenzust értek el a megfélemlítés és a cyber megfélemlítés definíciójában, jellemzőiben és hatásaiban, elismerték, hogy az iskolai- és a cyber-megfélemlítés egy fokozódó társadalmi probléma, illetve azt, hogy az iskolai és a cyber-megfélemlítés többek között összekapcsolhatóak a felnőtt korban vállalt szerepekkel is. 

 

A műhely továbbá megállapította, hogy a megfélemlítést megelőző, megszüntető és annak hatásait kezelő programok hiányában, a fogalom eddig ismeretlen volt vagy zavaros jelentéssel bírt társadalmunkban, legtöbbször keverve a "zaklatás" és az "erőszak" fogalmakkal.

 

Az iskolai környezetben nélkülözhetetlen, hogy a diákok, szülők és tanárok tájékozódjanak a megfélemlítést kezelő megoldásokról, illetve a megfélemlítés fizikai, pszichológiai és érzelmi hatásairól, melyek komoly szerepet játszanak a szocializációban és az iskolai eredményekben is.