MEP
Megfélemlítés Elleni Program
  • megfélemlítés (bullying)

  • cyber-megfélemlítés (cyberbullying)

  • internetes zaklatás (online harassment)

  • megfélemlítést, cyber-megfélemlítést és az internetes zaklatást megelőző és kezelő intézkedések szándékos mulasztásából és hanyagságból adódó következényekért való felelősség

  • Közösségi oldalak és szolgáltatók felelőssége a cyber-megfélemlítés és internetes zaklatás feltárására és megszüntetésére.

Munkacsoport

Jogalkotási Javaslat

A Megfélemlítés Elleni Program (MEP) keretében megalakult munkacsoport feladata, hogy a meglévő nemzetközi jogi példák alapján, a magyar jogi és társadalmi helyzet sajátosságait figyelembe véve, jogalkotási javaslatot készítsen a döntéshozók részére a megfélemlítés (bullying) és a cyber-megfélemlítés (cyberbullying) folyamatáról, illetve annak beilleszkedéséről a jogi környezetbe.

 

A munkacsoport további feladata, hogy jogi definíciót alkosson a megfélemlítés és a cyber-megfélemlítés (bullying és cyberbullying) fogalmairól majd a releváns iskolai, cyber, munkahely, otthoni és közéleti környezetekre vonatkoztassa, továbbá felvázolja a hasonlóságokat, valamint a jelentős különbségeket a megfélemlítés és egyéb kapcsolatosan használt fogalmak között. 

 

A javaslat célja, hogy elősegítse a releváns legiszlatív erőfeszítések sikeres kivitelezését, és Magyarország törvényébe épülve megadja a megfélemlítés elleni fellépéssel kapcsolatos útirányt, valamint a szükséges jogi eszközöket a megfélemlítéssel szemben.

 

A javaslat felvázolja azokat a jogi normákat és azokat a jogi következményeket, amelyek a megfelelő mértékű visszatartó erő kialakításához szükségesek mind az elkövető, buzdító és a tétlen szemlélő viszonylatában.  Különösen fontos, hogy megalkossa az intézményvezetőkre vonatkozó normákat az esetek megelőzése és megszüntetése érdekében.  

 

A munkacsoporthoz már számos szervezet csatlakozott. Huber Károly a konferencián kiemelte, hogy a szakmai szervezetek csatlakozása folyamatos, hogy hozzáértésükkel és tanácsaikkal támogassák a munkacsoport tevékenységét egy összetett és egységes eredmény érdekében.   A munkacsoport vezetői 2015 januárban kezdik meg munkájukat.

Megfélemlítés Elleni Program

A honlap és az oldalak tartalma felhasználható a forrás "megfelemlites.hu" megjelelölésével.

© 2013 - 2021 Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány