MEP

PILOT - BEVEZETŐ PROGRAM

2015 március 31-én sikeresen lezárult az iskolai megfélemlítés elleni pilot.

 

A Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány által 2013 januárjában létrehozott Megfélmelítés Elleni Program (MEP) célja egy eddig Magyarországon kezeletlen probléma, a megfélemlítés intézményi úton való megelőzése és az eseteinek megszüntetése az iskolában, otthon, a munkahelyen, a kapcsolatokban és a közéletben egyaránt. Az egy éves pilot célja volt a program szanitizálása és a gyakorlati tapasztalatok / tanultak összegyűjtése, egy átfogó, hatásos és hatékony program országos kiépítéséhez.

 

A pilot alatt megtartott iskolai előadások és tréningek, illetve a tanári védnökök és a diáknagykövetek tevékeny részvétele alapvető elemei voltak az iskolai környezet megváltoztatásának.  A programhoz kialakított iskolai irányelvek és házirendek bevezetése, valamint a konzisztens tájékoztatás elősegítette a megfélemlítés megelőzését.

 

Az ABIS (Anti-bullying Integrated Solutions) applikáció lehetőséget adott az érintetteknek és a kívülállóknak arra, hogy tanácsokat kaphassanak és segítséget kérhessenek, illetve jelenthessék az eseteket weben vagy okostelefonon keresztül.

 

Az alkalmazáshoz tartozó, az iskola vezetősége által használt autoritás alapú adminisztrációs és kommunikációs felület, megkönnyítette az esetek azonosítását, és figyelemmel követését, valamint hozzájárult a helyzetek megszüntetéséhez.

 

Az iskolai és a cyber-megfélemlítés hatásos megszüntetésében nélkülözhetetlen volt, hogy a diákok, a szülők, a tanárok, az iskolavezetők és a professzionális segítők elismerjék a megfélemlítést mint problémát, felismerjék a megfélemlítési helyzetek jellemzőit, és aktív szerepet vállaljanak a megfélemlítés elleni küzdelemben.

 

A program 2013 januári kialakítása óta kritikus fontosságú, hogy társadalmunk tájékozódhasson a megfélemlítés fizikai, pszichológiai és érzelmi hatásairól, melyek komoly szerepet játszanak a szocializációban és az iskolai eredményekben is.  A program alatt egyértelműen fokozódtak a témával kapcsolatos konferenciák és média megjelenések.

 

A program implementációjának szakaszában  jelentős hatékonysági eltérések mutatkoztak a micromanagelt és az önálló programvezetéssel felruházott iskolák között.

 

A MEP működése folytatódik a pilot iskolákban.  A program országos átadását követően, egy bővebb erőforrásokkal rendelkező megoldás, az iskolák között is képes lesz koordinálni tanulóik megfélemlítéssel kapcsolatos problémáinak orvoslását.

 

A honlap és az oldalak tartalma felhasználható a forrás "megfelemlites.hu" megjelelölésével.

© 2013 - 2021 Felelős Társadalomért Közhasznú Alapítvány